Április 1.-je, avagy Vivát a bolondnak!

Mentalista or (meg) Ment a lista??
2013. január 15.
A békák álma, avagy hogy sütik a gólyát!
2013. augusztus 10.

Április 1.-je, avagy Vivát a bolondnak!

 Miért is a bolondok napja? Kik a bolondok? Akkor, aki április elsején született, ő csupán peches lenne? Vagy esetleg ő a főbolond, vagy inkább egy mázlista?

Egy a biztos, ami száz százalék. Az pedig hogy ilyenkor szabadon viccelhetsz és tolhatsz ki másokkal tuti. Persze ha kitalálsz valami jó poént, s a végén azt mondod, hogy: jaj, ugyan már főnök, hiszen április elseje van. Számíts rá, hogy esetleg másnap kapsz egy olyan hírt, hogy: ugyan már, hiszen én vagyok a főnök… Jaj és ne feledjük, 2 féle ember van: aki megtréfál, és akit megtréfálnak.

       Szent György havának első napja, azaz április hó elseje a bolondok, bolondozók és másokat bolonddá tevők ünnepe. Már régre visszanyúlik ez a szokás. Régen is elküldték ilyenkor a gyerkőcöket boltba szúnyogzsírért, esernyőmagért, trombitahúrért vagy hegedűbillentyűért. Ma pedig: van iskola, ahol a diákok tanárrá, a tanárok pedig diákká alakulnak; máshol elárasztják az utcákat a kifestett, rikító ruhába öltözött emberek.

         Április. Minden csínyre friss – mondja a költő. A faunn-bokájú vad suhanc, ez a vidám, szeszélyes hónap ránk köszöntött, viduljunk vele! Április neve a latin aperire «megnyitni» szóból ered. Ovidius szerint a tavasz nyit meg mindent. Ez Szt.-György hava, a régi római kalendáriumban az évnek második hónapja volt. Most 30 napos, Julius Caesarig 29 napos volt. Április közepén a Nap a bika jegyébe lép.

         Április bolondja az, akit általános népszokás szerint április 1.-én tréfásan rászednek, akivel a bolondját járatják, hogy aztán jól kikacagják. Az áprilisba küldés elterjedt szokás mindenfelé, s az április bolondját a francia «poisson d’avril»-nak, az angol «Aprilfool»-nak az olasz «Calandrino»-nak, a német «Aprilsnarr»-nak hívja. Honnan ered biztosan senki se tudja.

      Április elsejét nagyon várják a vicces és jókedvű fiatalok, hogy elbolondítsák egymást. Régebben cédulákat is küldözgettek egyik a másikhoz, aztán mondták, hogy nem nekem szól, s adtak egy másik címet, hogy vigye oda az illető. Mondóka is volt: “Csiribiri bakveréb, a bolondot küld elébb.” A másik mondóka: “Áprilisnak bolondja, felmászott a toronyba, azt kérdezte hány óra, féltizenkettő, bolond mind a kettő.” Akinek csak eszébe jut, hogy április 1.-e van, nagyon vigyáz, nehogy valaki elbolondítsa. Jó mulatást mindenkinek! Nem mindegy, hogy hülyéskedünk bolondozva, vagy bolondozunk hülyéskedve.

 

S végezetül pár ötlet:

 

                Só- és cukortartó tartalmának picinyke cseréje

                Kevés cérnával bevarrni a nadrág vagy ing egyik ujját

                Valakit elküldeni egy abszolút lehetetlen tárgyért a boltba

                Kollégiumon, beavatni a főnökséget, és valakit felküldetni hozzá, hogy gondok vannak…. 

                Hívd fel net szolgáltatódat és mond, hogy nem megy a neted. Tuti megkérdi majd mi az IP címed, te meg csak annyit mondj, hogy 2010.04.01

                Éjjel tégy a hűtőben lévő tejben ételszínezőt, reggel anyukádnak színezett meglepetésben lesz része

                Éjjel tégy a hűtőben lévő tejben ételszínezőt, reggel anyukádnak színezett meglepetésben lesz része

Rensz  ( forráscikk a palfalva.hu-n)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük